Faceți căutări pe acest blog

vineri, 8 aprilie 2011

BMW M3 GTS versus Porsche 911 GT3

Lumea supercarurilor vuieste. Bavarezii de la BMW au lansat de curand un model dezvoltat special pentru bataliile date pe circuit. Raspunde la numele de M3 GTS si vine la aproape aceeasi bani precum un Porsche. Precum impresionantul Porsche 911 GT3.

Design Exterior:

In cazul de fata, designul exterior conteaza la fel de mult precum tinuta pe care o abordezi pentru iesirea pe circuit. Nu conteaza forma, ci functia pe care o indeplineste forma. Pentru ca degeaba beneficiezi de un aspect atragator daca la prima curba te vei rasturna din cauza lipsei unui eleron serios.

Tinand cont ca avem de-a face cu doi constructori sinonimi cu performanta, este putin probabil ca situatia de mai sus sa se intample. Nu de alta, dar atat noul BMW M3 GTS, cat si impresionantul Porsche 911 GT3 sunt servite clientilor cu cate un eleron urias, capabil sa creeze o forta uriasa de apasare. De asemenea, nici multiplele prize de aer nu lipsesc din peisaj, liniile vulgare si formele musculoase cu care se lauda cele doua modele creand un impact vizual de care fiecare masina super-sport/supercar ar trebui sa beneficieze.


Dar, simplificand totul, factorul design exterior se rezuma la preferinte. Iti doresti un BMW M3 pe steroizi? Atunci M3 GTS este alegerea potrivita. Visezi la un design care a facut furori mai bine de patru decenii, iar acum este servit in cea mai moderna forma si cu o aroma puternica de motorsport? Daca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, atunci Porsche 911 GT3 reprezinta automobilul la care ai visat dintotdeauna.


Ambele modele beneficiaza de jante pe 19 inci, insa Porsche 911 GT3 este una dintre putinele masini de serie ce se pot lauda cu prindere centrala, intr-un singur prezon - un aspect extrem de valoros in lumea sporturilor cu motor.

Design Interior:

Spre deosebire de capitolul design exterior, lucrurile se complica si mai mult aici. Pentru ca, nu de putine ori, o masina super-sport se alege cu inima si este putin probabil ca fundul sa-ti influenteze decizia. Pe scurt insa, atat BMW M3 GTS, cat si Porsche 911 GT3 se lauda cu scaune nu-tocmai-confortabile, insertii de fibra de carbon, insertii de piele sau accente de alcantara, iar lista poate continua.


Un roll cage este de asemenea binevenit, iar ambii constructori iti pun la dispozitie posibilitatea de a scapa de unele dotari de lux precum sistemul de navigatie, instalatia de aer conditionat, etc. Nu de alta, dar in cazul de fata mai putine kilograme inseamna mai multa performanta. Asadar, uita de bagaje si de pasageri mai mult sau mai putin nedoriti.


Date Tehnice:

In cazul unor modele destinate in special circuitului, detaliile tehnice sunt cele care conteaza. Si, uneori, cele care fac diferenta. Cea mai mare deosebire intre cele doua arme germane de distrugere in masa face referire la pozitionarea motorului. Daca cei din Munchen au ales sa monteze propulsorul in partea din fata, specialistii din Stuttgart au mers pe mana unei retete clasice: propulsor montat in partea din spate.


O alta mare diferenta ar fi data de numarul de cilindri. BMW M3 GTS ascunde sub capota un motor V8 de 4.4 litri, ce dezvolta 450 cai putere la 8.300 rpm si un cuplu maxim de 440 Nm la 3.750 rpm. Beneficiind de serviciile unei transmisii in sapte trepte, cu dublu ambreiaj, si laudandu-se cu o greutate de numai 1.530 kilograme, modelul bavarez poate accelera de la 0 la 100 km/h in numai 4.4 secunde. Viteza maxima este de 305 km/h, noul BMW M3 GTS fiind capabil sa parcurga un tur de pista la Nurburgring in numai 7 minute si 48 de secunde.

In ceea ce priveste modelul Porsche 911 GT3, supercarul german ascunde sub capota un boxer in sase cilindri, cu o capacitate de 3.8 litri. Chiar daca beneficiaza de numai 435 cai putere la 7.600 rpm si un cuplu maxim de 430 Nm la 6.250 rpm, modelul din Stuttgart accelereaza de la 0 la 100 km/h in doar 4.1 secunde, in timp ce este capabil de atingerea unei viteze maxime de 312 km/h. La acest capitol contribuie din plin si greutatea de aproape 1.395 kilograme, insa sa nu uitam ca Porsche 911 GT3 este oferit exclusiv cu transmisie manuala in sase viteze. Dar asta nu e tot. Un alt aspect la care supercarul din Stuttgart invinge noul BMW M3 GTS este timpul obtinut la Nurburgring - de 7 minute si 40 minute are nevoie 911-le GT3 pentru a incheia un tur de pista in Iadul Verde.

Daca la capitolul performante Porsche 911 GT3 castiga categoric, factorul design tine doar de preferinte. Dar cum stam cu pretul? BMW M3 GTS costa in Germania 136.850 euro cu TVA inclus, insa se zvoneste ca toate exemplarele modelului bavarez au fost deja vandute. Asadar, ar fi cazul sa te multumesti cu timpii mai buni ai supercarului din Stuttgart, Porsche 911 GT3 avand si un pret mai mic - doar 121.833 euro, cu TVA inclus.


In cazul in care aspiri mai sus, constructorul german din Stuttgart este bucuros sa iti ofere GT3-ul suprem - 911 GT3 RS, un adevarat cuceritor al circuitului, caracterizat de 450 cai putere, 1.370 kilograme, 0 - 100 km/ in 4.0 secunde, viteza maxima de 310 km/h si un tur la Nurburgring parcurs in numai sapte minute si 33 de secunde. Pentru acest violent si extrem supercar, cei de la Porsche sunt gata sa te usureze de 150.155 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu